Близькі родичі

Загальна інформація

Цей тип візи призначений для заявників, які бажають залишитися у Швеції до 3 місяців з метою відвідування близьких родичів.

Заявнику необхідно надати докази того, що він/вона належить до цієї категорії.

Візовий збір

Консульський збір за одного заявника
35 Євро* (Віза для громадян України, Російської Федерації, Грузії та Молдови, відповідно до Угоди про спрощений візовий режим)
60 Євро* (Для громадян інших національностей, відповідно до Візового Кодексу)
0 Євро (Віза для дітей, громадян віком до 18 років та інших осіб, відповідно до Угоди про спрощений візовий режим)
70 Євро** (Термінова віза, у разі відповідності вимогам зазначеним в Угоді про спрощений візовий режим. Будь ласка ознайомтеся із оновленою Угодою про спрощений візовий режим наведеною нижче
Сервісний збір за одного заявника
22,3 Євро***/ 630 гривень
Додаткові послуги на вибір заявника (включаючи ПДВ)
Послуга кур’єрської доставки (адресна) – 175 гривень
Послуга кур’єрської доставки (в офіс) – 150 гривень
Послуга заповнення візових анкет – 75 гривень
Послуга фотографування – 50 гривень
Послуга SMS – 40 гривень  
Послуга фотокопіювання – 2,50 гривень

* оплата здійснюється готівкою в національній валюті (гривнях), згідно з місячним курсом обміну іноземних валют, визначеним Міністерством Закордонних Справ Швеції

**Термінова віза буде опрацьована протягом (3) трьох робочих днів або менше. Якщо Ви вважаєте, що у Вас є вагомі підстави для того, щоб документи були розглянуті терміново, будь ласка, повідомте про це працівників Візового Центру. Для того, щоб отримати інформацію щодо відповідності вимогам термінового розгляду, будь ласка, ознайомтесь із оновленою Угодою про спрощений візовий режим від 1 липня 2013 року.

*** оплата здійснюється готівкою в національній валюті (гривнях) за кожного заявника та включає 20% ПДВ

Консульські збори визначені Угодою про спрощений візовий режим між країнами Європейського Союзу та Україною, Російською Федерацією, Молдовою та Грузією. Для громадян інших національностей консульські збори визначені Візовим Кодексом Європейського Союзу. Усі збори не підлягають поверненню не залежно від прийнятого рішення.

Важливо: для того, щоб дізнатися про перелік осіб, які звільняються від оплати візового збору, будь ласка, натисніть тут

Необхідні документи

Заявникам рекомендовано подавати оригінали усіх необхідних документів. Окрім необхідних, Вас також можуть попросити надати інші додаткові документи. У разі, якщо заявник не має можливості подати оригінал документу, необхідно надати його копію та показати оригінал під час подачі документів у Візовому Центрі.

Загальні вимоги:

  1. Візова анкета, повністю заповнена англійською або шведською мовою та підписана особисто заявником
  2. Одна актуальна кольорова фотографія, приклеєна до візової анкети.
  3. Оригінал на копія полісу медичного страхування. Оригінал полісу медичного страхування необхідно пред’явити під час подачі документів. Страховий поліс повинен бути дійсним на території усіх країн Шенгенської угоди протягом усього терміну перебування, а сума страхової виплати повинна бути не менше 30.000 Євро. Поліс медичного страхування повинен покривати 100% усіх витрат, пов’язаних із репатріацією з медичних причин, наданням невідкладної медичної допомоги та терміновою госпіталізацією під час перебування на території країн Шенгенської угоди. У випадку подорожі з одним в’їздом, окрім запланованого періоду, страховий поліс має містити додаткові 15 днів коридору. Під час подачі документів на візу із багаторазовим в’їздом, страховий поліс має бути дійсним на весь період першої подорожі, а заявнику необхідно мати поліс медичного страхування для наступних подорожей на територію країн Шенгенської угоди.
  4. Закордонний паспорт, виданий не більше ніж 10 років тому, дійсний щонайменше 3 місяці після запланованої дати від’їзду з території країн Шенгенської угоди, щонайменше 2 вільні сторінки для візи. Оригінали усіх діючих та попередніх закордонних паспортів необхідно пред’явити під час подачі документів. У разі, якщо заявник не може пред’явити оригінали попередніх закордонних паспортів, рекомендовано надати копії цих паспортів разом із копіями попередніх віз та проставлених штампів. У випадку, якщо заявник не може пред’явити оригінал іншого діючого паспорта, необхідно надати копії всіх сторінок цього паспорту. У випадку, якщо паспорт було анульовано, втрачено або викрадено, необхідно надати довідку, видану компетентними органами влади, що підтверджуватиме втрату чи викрадення паспорту або у національному паспорті заявника мають бути зроблені відповідні відмітки.
  5. Копії першої сторінки закордонного паспорта та усіх сторінок із попередніми та/або діючими візами та штампами.
  6. Оригінал та копії усіх 16 сторінок національного паспорта. Оригінал національного паспорту необхідно пред’явити під час подачі документів.  
  7. Доказ зайнятості на території України: 

    • Для працівників: довідка з місця роботи із зазначенням посади, заробітної плати за останні 6 місяців, дати прийняття на роботу, строками перебування у відпустці та свідоцтво про реєстрацію компанії роботодавця.
    • Для безробітних (включаючи пенсіонерів та студентів), як доказ наявності фінансових засобів, необхідно подавати гарантійний лист від спонсора, родича або іншої особи, що бере на себе витрати, пов’язані із перебуванням заявника за кордоном.
    • Для приватних підприємців: свідоцтво про реєстрацію компанії в Україні, податкові декларації за останні 2 квартали, виписки з банківських рахунків.
    • Для пенсіонерів: копія пенсійного посвідчення. Оригінал посвідчення необхідно пред’явити під час подачі документів.
    • Для студентів: довідка з освітнього закладу, що містить форму навчання (денна/заочна) та підтверджує можливість заявника повернутись до навчання.
  1. Доказ наявності фінансових засобів для забезпечення витрат, пов’язаних із перебуванням за кордоном та поверненням додому, наприклад, виписки із банківських рахунків, виписки руху коштів по рахунку щонайменше за останні три місяці та дорожні чеки. Ограни влади Швеції визначили, що Вам необхідно мати 450 шведських крон на добу під час перебування у Швеції на одну людину , не включаючи витрати на житло і транспорт. У випадку, коли особа, яка запрошує Вас до Швеції, бере на себе витрати, пов’язані з Вашим перебуванням у країні, Вам в такому ж порядку необхідно надати документи, що підтверджують наявність достатніх коштів у цієї особи.
  2. Додатково - для заявників віком до 18 років:

    • Оригінал та копія свідоцтва про народження дитини та інші документи, що підтверджують родинний зв’язок
    • Нотаріально завірений дозвіл від батьків/легальних опікунів. Дозвіл має бути дійсним для подорожей до країн Шенгенської угоди та покривати весь період дії візи. У випадку подорожі з одним в’їздом, окрім запланованого періоду, дозвіл має містити додаткові 15 днів коридору.
    • Оригінали вищезгаданих документів необхідно пред’явити під час подачі документів. Якщо заявник подорожує самостійно, необхідно надати письмовий нотаріально завірений дозвіл на здійснення поїздки від обох батьків/легальних опікунів.
    • Якщо заявник подорожує у супроводі одного із батьків, необхідно надавати письмовий нотаріально завірений дозвіл на здійснення поїздки від другого з батьків/легальних опікунів.
    • Важливо: Якщо один із батьків буде подорожувати разом із дитиною, але не подає документи разом із нею (наприклад, тому що вже має дійсну Шенгенську візу), йому/їй все одно необхідно надавати письмовий нотаріально завірений дозвіл на здійснення поїздки. Також необхідно надавати копії національних або закордонних паспортів батьків.
  1. Для заявників, які не є громадянами України: копія дійсного дозволу на проживання або працевлаштування в Україні. Оригінал дозволу необхідно пред’явити під час подачі документів. Дозвіл на проживання в Україні має бути дійсним щонайменше 3 місяці (90 днів) після запланованої дати від’їзду з території країн Шенгенської угоди.
  2. Документи, що підтверджують мету поїздки для відвідувачів близьких родичів:

    • Письмове запрошення, підписану приймаючою особою, із зазначенням персональних та контактних даних приймаючої особи, імені, прізвища, дати народження та громадянства особи, яку запрошують , мети, часу і тривалості подорожі разом із кількістю запланованих поїздок, а також хто відповідає за фінансове забезпечення заявника у Швеції. Необхідно також надати копію дозволу на проживання/паспорту/реєстрації приймаючої особи.
    • Документ, що засвідчує особу, яка запрошує (цивільна реєстрація/довідка про склад сім’ї) під назвою “personbevis” (має бути не старше трьох місяців). Такий документ можна замовити у Податковій службі Швеції (Skatteverket, the Swedish Tax Agency)
    • Документи, що підтверджують родинний зв’язок.
    • Платіжна відомість, довідка з місця роботи, довідка про пенсійне забезпечення або виписка з банківського рахунку за останні шість місяців Вашого запрошуючого, якщо він/вона оплачуватиме Ваше перебування у Швеції.

      Важливо: документи стосовно Вашого родича або друга, якого Ви плануєте відвідати у Швеції, повинні мати на більш ніж 3-х місячний термін давності. Звертаємо Вашу увагу на те, що у випадку, коли заявник має родинні зв’язки з особою, яка мешкає у Швеції та яка отримала дозвіл на постійне проживання або є громадянином Швеції, він може подавати документи на візу з терміном дії до 5 років. До таких родинних зв’язків відносяться члени подружжя, діти, батьки, брати/сестри, онуки та бабусі й дідусі.

      Важливо: у випадку відвідування братів/сестер, заявникові необхідно подавати документи на категорію візи «Візит до родичів та друзів».

Важливо!Всі документи, окрім внутрішнього паспорту, мають бути перекладені на англійську або швецьку мову.

Вимоги до фотографії

Будь ласка, зауважте, що якщо заявник здає біометричні дані у Візовому Центрі подавати фотографію не обов’язково.

У випадку заявників, які звільняються від здачі біометрії, фотографія має обов’язково подаватися разом із візовою анкетою.

УВАГА! Якщо фотографія була зроблена більше ніж 6 місяців тому, документи не будуть прийняті до розгляду.

Фотографія, що подається разом із анкетою повинна відповідати наступним вимогам:


  • Повинна бути актуальною (зробленою максимум 6 місяців тому)
  • Повинна бути кольоровою та надрукованою на звичайному папері для фотографій
  • Повинна бути розміром 3,5 х 4,5 см
  • Обличчя повинно становити 70-80% фотографії
  • Обличчя на фотографії повинно бути видно повністю і займати 30-36 мм від підборіддя до маківки
  • Обличчя на фотографії повинно бути добре освітленим
  • Фото повинно бути зроблене без сонцезахисних окулярів
  • Фото повинно бути зроблене без головного убору або інших предметів, що прикривають голову, окрім головних уборів, що мають обов`язковий релігійний характер
  • Окуляри не повинні мати затемнені лінзи, не можуть бути присутні будь-які світлові ефекти
  • Рамка окулярів не повинна прикривати очі
  • Рот на фотографії повинен бути повністю закритий

Будь ласка, зауважте, що фотографії повинні відповідати вищевказаним вимогам  

Термін розгляду заяви

Звичайний термін розгляду візової заяви для громадян України складає 10 календарних днів, відповідно до Угоди про спрощений візовий режим між країнами Європейського Союзу та Україною. Для громадян інших країн, з якими немає Угоди про спрощений візовий режим, термін розгляду візової заяви складає 15 календарних днів.

Прискорений розгляд візової заяви для громадян України складає 3 календарних дні, якщо необхідність термінового розгляду візової заяви є обґрунтованою. Дана процедура також передбачає, що заявник має відповідні додаткові документи, а візова заява не потребує додаткової інформації для прийняття рішення.

Будь ласка, зауважте, що можливо Вам необхідно буде з'явитися особисто до Посольства Швеції в Києві для індивідуальної співбесіди із візовим офіцером до того, як рішення щодо отримання візи буде прийняте. Посольство зберігає за собою право запиту додаткових документів, під час розгляду візової заяви. Ми радимо Вам ретельно ознайомитися з інформацією на сайті, оскільки це допоможе підготувати документи якнайкраще та, у свою чергу, знизить можливість того, що Ваша візова заява буде неповною або буде оброблятися довше звичайного часу розгляду.

Візові формуляри

Візові анкети мають бути заповнені повністю, тільки англійською мовою та мають бути підписані особисто заявником.

Будь ласка, зверніть увагу на те, що у шенгенській візовій анкеті має бути два підписи. Візові анкети з одним підписом прийматися до розгляду не будуть.

Візову анкету можна завантажити та роздрукувати скориставшись посиланням, вказаним нижче. Також візову анкету можна безкоштовно отримати у Візовому Центрі.

Візова анкета – англійською мовою

Інструкції щодо завантаження:

Дані формуляри є у форматі PDF.
Вам знадобиться програма Adobe Acrobat Reader для перегляду і завантаження цих форм.
Будь ласка, натисніть тут щоб завантажити Adobe Acrobat Reader.



Щоб завантажити формуляр:

  1. Натисніть на посилання на формуляр
  2. Коли форма відкриється, збережіть її на Вашому комп'ютері

АБО

  1. Натисніть правою кнопкою миші на необхідне посилання
  2. Оберіть пункт Зберегти об'єкт як у списку, що з’явиться
  3. Збережіть форму на Вашому комп'ютері.

Увага:

  • Візова анкета повинна бути заповнена латинськими літерами
  • Усі обов’язкові для заповнення поля мають бути заповненими
  • Візова анкета має бути роздрукована
  • Візова анкета має бути підписана